
עתירה בטיפולנו בסיקור "כלכליסט":
עקב עתירה לבג"ץ תחיל הממשלה באופן שיוויוני את נהלי ההעסקה בענף הבניין ואת חובת תשלום אגרות העסקת עובדים זרים תוך ביטול פטור מיוחד בשווי 10 מיליון ש"ח
במסגרת עתירה שהוגשה לבג"ץ בשם התאחדות תאגידי כח אדם זר בענף הבניין התבקש בית המשפט הגבוה לצדק להורות למדינה לחדול ממדיניות ארוכת שנים המפלה לטובה חברה טורקית לעומת חברות ישראליות, באופן המתבטא בהקניית הטבות מפליגות בשווי מיליוני שקלים, כגון פטור מתשלום אגרות ודמי היתר בגין העסקת עובדים זרים וכן החרגה מתחולת הנהלים החלים על כלל החברות הקבלניות במשק ולפיהם נאסר עליהן להעסיק עובדים זרים במישרין ושלא באמצעות תאגידים ייעודיים שהוקמו לשם כך. ההטבות ניתנו במקור לחברה ע"י ממשלת שרון ואושרו בסדרה של החלטות מממשלה אשר האריכו את תוקפן למשך שנים רבות לאחר המועד בו היה עליו לפקוע. במסגרת העתירה נטען כי ההסדרים המיוחדים החלים על החברה מנוגדים לביטול הסדר הכבילה (הסדר אשר בוטל ע"י בג"ץ בשנת 2006 לאחר שנמצא כי הוא פוגע בזכויות היסוד החוקתיות של עובדים זרים לחירות וכבוד) ומפלים לרעה חברות ישראליות אשר כושר התחרות שלהן נפגע כתוצאה מההטבות המפליגות שניתנו לחברה. עוד נטען, כי הטבות בשווי מיליוני שקלים ניתנו ע"י המדינה לחברה בחוסר סמכות ובניגוד לחוק. מנגד, במסגרת העתירה מדינת ישראל טענה באמצעות פרקליטות המדינה כי ההטבות ניתנו לחברה במסגרת הסכמים עם ממשלת טורקיה וכי קבלת העתירה תביא לפגיעה ביחסי החוץ של מדינת ישראל.
בחודש 12/2014 התקיים דיון בעתירה במסגרתו הורה הרכב שופטי בג"ץ בראשות כבוד הנשיאה נאור למדינה לנמק מדוע קיים שוני בין התנאים להם כפופות חברות ישראליות לבין החברה הזרה ועל איזה בסיס חוקי נשען שוני זה. לאחר שבג"ץ לא השתכנע מתגובת המדינה, ניתן בחודש 06/2015 צו על תנאי נגד המדינה. עקב מתן הצו התכנסה ממשלת ישראל במליאתה ביום 25/10/2015 והחליטה לשים קץ למדיניותה הקודמת שנתקפה בעתירה ולהחיל על החברה את אותן חובות בדבר תשלום אגרות וכפיפות לנהלי העסקת עובדים זרים כפי שהתבקש במסגרת העתירה. בכך חזרה בה המדינה הלכה למעשה מטענותיה הקודמות במסגרת העתירה.
משמעות הדברים הינה כי מחד מעתה תזכה קופת המדינה להכנסות בשווי מיליוני שקלים נוספים, שעד עתה חולקו בחוסר סמכות כהטבות לחברה הזרה, ומאידך - כושר התחרות של החברות הישראליות יגבר כתוצאה מאפשרותן להתמודד בתנאי תחרות חופשית בשוק עליו חלים אותם תנאי רגולציה באופן שוויוני על כל השחקנים, כל זאת תוך שמירה על זכויות העובדים הזרים ובראשן הזכות שלא להיות כבולים למעסיק ספציפי העלול לעשות שימוש לרעה בכבילה זאת לשם פגיעה בזכויותיהם.
קישורים:
"כלכליסט" מסקר את החלטת בית המשפט העליון המורה למדינה לנמק את ההסדרים נשואי העתירה
"כלכליסט" מסקר את החלטת הממשלה לבטל את ההסדרים נשואי העתירה
החלטת בית המשפט העליון מיום 17/12/2014
העתירה הוכנה ע"י עו"ד איתי לסקי אשר השתתף בייצוג ובניהול ההליך מטעם משרד עו"ד יאיר דוד.